Brandubh Stud

Willowbranch Lucifer

VH20-069-0041 3 Star Prospect

Rotu, sukupuoli Irlannintyöhevonen, ori
Väri, säkäkorkeus Punarautias, 165cm
Syntymäaika, ikä 15.05.2020, 6v (satunnainen)
Painotus, taso Kenttäratsastus, CIC2 (heA/120cm)
Kasvattaja Willowbranch Stables, Englanti (evm)
Omistaja Emmy VRL-14926, Brandubh Stud

Meidän hevosista Ferry on se Aidenin lellikki. Poika pitää orille seuraa joka päivä sitä harjaillen ja rapsutellen, ja pari kertaa se on jopa uskaltanut kiivetä sen satulaankin. Jotkut voisivat sanoa Ferryä vähän liian tylsäksi hevoseksi, mutta ihan Aidenin lemppari se kyllä on. Ferry on nimittäin tosi selväpäinen ja oikeasti jopa viisas hevonen, josta on vaikka mihin sen monipuolisuuden ja miellyttämishalun ansiosta. Tuntuu, että Ferry on aina erityisen hyvällä tuulella - aina silloinkin kun mä saavun aamutalliin, tämä suuri punainen on korvat hörössä heti ensimmäisenä kurkkimassa karsinanovensa yltä käytävälle ja joskus jopa hörisemässä mulle. Tosin Aidenille se hörisee aina.

Ferryn historiasta me ei tiedetä paljoa, mutta se hankittiin meille Brandubhiin yhdestä pienikokoisesta ratsastuskoulusta Englannista, josta se matkusti tänne Irlantiin laivalla. Sitä ennen se oli käsittääkseni ollut vain yksityistalleilla ja sillä oli harrastettu aika paljon kaikenlaista ja kilpailtukin vähän. Ferryssä mut vakuutti ehdottomasti se, kuinka rauhallinen ja hyväsydäminen se on. Tällainen hevonen oli ilo saada omaan talliin.

Hoidettaessa Ferry on ainakin mun mielestä kaikkein hyväkäytöksisin ja lempein hevonen mitä meillä on Brandubhissa. Eikä tuosta hevonen enää lempeämmäksi varmaan voisikaan mennä. Ferry on juuri sellainen hevonen, joka ei satuttaisi edes kärpästäkään. Se on kyllä tosi utelias, mutta se ei silti hösellä koskaan, vaan pysyy koko ajan nätisti paikoillaan kaikkien hoitotoimenpiteiden ajan. Taitaa olla sanomattakin selvää, että varustaminenkin sujuu tämän orin kanssa ongelmitta, vaikka suitsia laittaessa sen isot korvat ovatkin joskus vähän tiellä.

Ferry on ratsun hommissa aika tavallinen irlannintyöhevonen - se on tosi varmajalkainen ja luotettava, eikä siltä työmotivaatiotakaan koskaan puutu. Ferryn ratsastettavuudessa parasta on varmaan se, että se on niin älyttömän rehti eikä se koskaan yritä luistaa tehtävistä. Ori on melko eteenpäinpyrkivä tapaus, mutta se kuitenkin liikkuu aina tarpeeksi rauhallisesti, eikä vain pingo ympäriinsä niin kuin jotkut reippaat hevoset saattavat tehdä. Varsinkin Aiden on kehunut Ferryä tosi paljon siitä, kuinka se tekee kaiken "ihan niinku ajatuksen voimalla". Ferry on myös ihanan monipuolinen hevonen, ja siltä luonnistuu koulu-, este- ja kenttäratsastuksen lisäksi myös esimerkiksi rekiajelut ja hunting-retket.

Kouluratsastuksessa Ferry on tosi hyvä kuuntelemaan ratsastajansa apuja ja se hoitaa aina koulukiemuransa kauhean vaivattoman näköisesti, vaikka olisi haastavastakin tehtävästä kyse. Ferryn suuri miellyttämishalu näkyy myös esteitä hypätessä, sillä sen on nähty hyppäävän monesti tosi hankalistakin paikoista ja pelastanut sillä sen ratsastajan. Orilta löytyykin melkoisen näppärä hyppytyyli ja pitkä laukka-askel, joiden avulla se pärjää yleensä hienosti uusinnoissakin. Maastoesteillä Ferryn käyttäytyminen ei juurikaan poikkea tästä, vaan se on aina yhtä luotettava ja taitava ratsu, tuli eteen millainen este tahansa. Ja myös nopeuttahan orilta löytyy, se me ollaan kyllä huomattu varsinkin porukalla maastoillessa kun muut ei meinaa pysyä aina perässä, jos vetohevosena toimii itse Ferry.

Sukutaulu

i. Killdaire Lochlan
ei virtuaalimaailmassa
id, pnrt, 167cm
ii. Gothfraidh Kevion
id, rtkm, 170cm
iii. Gothfraidh Ken   id, rnkm, 171cm
iie. Aeran Abiageal   id, m, 166cm
ie. Réalta Reatha
id, pnrt, 157cm
iei. Lakeland Kirby   id, rnkm, 165cm
iee. Réalta San   id, rt, 154cm
e. Willowbranch Isabella
ei virtuaalimaailmassa
id, rn, 163cm
ei. Eadbhard Brabús
id, pnrn, 165cm
eii. Eoin Baiste   id, rnkm, 159cm
eie. It's Kathleen   id, rt, 156cm
ee. Willowbranch Isiabel
id, m, 158cm
eei. Meadhbh Madden   id, rt, 162cm
eee. Eitilt Isleen   id, mkm, 163cm

Jälkeläiset

Syntynyt Sukupuoli Nimi Emä
04.02.2021 Tamma Brandubh Bonn Beverly Bean Bonnie

Kilpailukalenteri

KERJ-kenttäratsastus (15 sijoitusta)
11.09.2020, CIC2, 5/25, Chersey
26.09.2020, CIC2, 1/03, Brandubh Stud
14.10.2020, CIC2, 3/23, Chersey
15.10.2020, CIC2, 2/23, Chersey
19.10.2020, CIC2, 2/23, Chersey
06.11.2020, CIC2, 1/14, Hiivurin Suomenhevoset
14.11.2020, CIC2, 3/14, Hiivurin Suomenhevoset
20.11.2020, CIC2, 1/14, Hiivurin Suomenhevoset
21.11.2020, CIC2, 1/14, Hiivurin Suomenhevoset
29.11.2020, CIC2, 1/14, Hiivurin Suomenhevoset
15.01.2021, CIC2, 2/35, Cloudfield
18.01.2021, CIC2, 5/35, Cloudfield
19.01.2021, CIC2, 5/35, Cloudfield
26.01.2021, CIC2, 2/28, Breawa
28.01.2021, CIC2, 1/28, Breawa
ERJ-esteratsastus (0 sijoitusta)
30.09.2020, 120cm, 6/52, Tallin Nimi
22.10.2020, 120cm, 5/40, Tallin Nimi
KRJ-kouluratsastus (8 sijoitusta)
22.10.2020, Helppo A, 3/40, Nessinjärven kilpailukeskus
11.10.2020, Helppo A, 1/30, Kilpakeskus Chermia
14.10.2020, Helppo A, 5/30, Kilpakeskus Chermia
20.10.2020, Helppo A, 1/30, Kilpakeskus Chermia
13.10.2020, Helppo A, 4/50, Chersey
14.10.2020, Helppo A, 7/30, Chersey
17.10.2020, Helppo A, 6/30, Chersey
07.02.2021, Helppo A, 1/40, Yemene

Maastoestevalmennus (Minni), 04.02.2021

Punarautias hevonen näytti olevan valmis hyppäämään päästessäni maneesiin. Maneesissa oli hyvä valikoima maastoesteitä valmiina joten vaihdettuani muutaman sanan Ferryksi esitellyn orin ratsastajan kanssa, kerroin ratsastajalle ensimmäiset tehtävät ja päästin ratsukon suorittamaan rataa. Ferryllä oli pitkä ja voimakas laukka, mutta siltikään ori ei näyttänyt etenevän kuin päätön kana vaan sen eteneminen oli tasapainoista. Seuratessani orin menoa pidin näkemästäni sillä aina ei ollut selvää että vauhti ja tasapaino olisivat samaan lauseeseen sopivat termit.

Ferry hyppäsi hyvällä tekniikalla ja vaikka pariin otteeseen paikka olikin ehkä hieman huono, se ei oria haitannut ja se ylitti esteet epäröimättä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen annoin ratsastajalle muutaman huomion suorituksesta ja pyysin tuota kokeilemaan eräässä hieman pidemmässä välissä antamaan Ferrylle mahdollisuuden laukata hieman isompaa laukkaa, sillä ori tuntui kuitenkin vastaavan ratsastajansa hidastaviin apuihin moitteetta. Ferry suoritti tämänkin version tehtävästä moitteetta joten seuraavaksi ratsukko sai kokeilla muutamaa hieman lyhyempää tai muuten vain haastavampaa tietä, lyhyempää laukkaa sekä pidempää laukkaa eri väleihin. Ratsastajalla ei näyttänyt olevan mitään ongelmaa suorittaa rataa Ferryn kanssa vaikka jokainen suoritus tehtiin vaikka ja millaisella tavalla. Lopulta pyysin ratsastajaa suorittamaan radan hieman reippaammassa laukassa ja nyt Ferrystä oli huomattavissa ihan pieni haparointi mutta silti punarautias suoritti radan ilman isoja ongelmia.

Tämän radan jälkeen ratsukko sai suorittaa vielä pari pientä parin esteen pätkää, ennen kuin annoin ratsastajalle luvan aloittaa itsenäiset loppuverryttelyt samalla kun annoin ratsastajalle muutaman kommentin ja huomion suorituksista sekä ideoita ja ajatuksia siitä millaisilla tehtävillä ratsukko voisi jatkaa treenejä kotona. Yleisesti ratsukon suorittaminen oli kuitenkin todella sujuvaa ja moitteetonta ja toivotin ratsukolle onnea ja menestystä tuleviin kilpailuihin.

Hevosten terapiaklinikka, 18.10.2020

Meidän tallityttö Kiana törmäsi netissä munkin mielestä aika mielenkiintoiseen tapahtumailmoitukseen. Sen nimi oli Terapiahevosten klinikka, ja pikaisesti luettuna peruajatus oli tämä: tallin kiltein ja rauhallisin hevonen voi saada klinikkatilanteessa terapiahevosen tittelit, ja tietysti uuden ainutlaatuisen kokemuksen. Me näytettiin Aidenillekin tätä ilmoitusta ja vaikka se ehti karsinoiden siivouksen keskellä vaan vähän vilkaista Kianan kännykän ruutua, se innostui heti. "Totta hemmetissä pistetään Ferry tonne, siis sehän on ihan luotu tohon!", poika hihkaisi hymy korvissaan. Eipä siltä muuta voinutkaan odottaa, onhan Ferry Aidenin lempparihevonen koko Brandubhin hevoskatraasta.
Asteltiin Kianan kanssa sitten tallipihalle, ja meidän katseet kiinnittyi ihan yhtä aikaa toiseenkin potentiaaliseen tapaukseen tätä klinikkaa varten - Ian! Se on kyllä toinen ihan pomminvarma hevonen, jolta ei lempeyttä puutu, kuten ei sen hevoskaverilta Ferryltäkään.

Klinikkapäivänä oltiin saavuttu Orange Woodiin, tämän tapahtuman pitopaikkaan, oikeastaan yllättävän ajoissa koko tallipoppoon ja meidän valitseman orikaksikon kanssa. Yleensähän me siis ollaan aina myöhässä joka paikasta, eikä se yleensä ole ainakaan mun eikä Kianan syytä... Aika rennosti saatiin siis varustaa Ferryä ja Iania sekä odottaa omaa vuoroamme osallistua ratsastuskokeeseen. Esiarviointi oli tehty jo aiemmin hevosten luonnekuvausten perusteella. Se tapahtumapaikan ja meidän porukan rento tunnelma olikin varmasti hyväksi hevosten suoritukselle kokeissa, vaikka ovathan nuo oripojat muutenkin ehkä maailman rauhallisimpia olentoja. Mäkin sain hyvin valmistauduttua omiin suorituksiini sekä ratsastusta että käytöskokeessa hevosen esittämistä koskien.

Kun tuli Ferryn vuoro ratsastuskokeeseen, Aiden auttoi mut suuren punaisen irlantilaisen hiukan narisevaan satulaan, ja painoin vähän pohkeita sen tynnyrimäisiin kylkiin. Ferry lähti kivasti liikkeelle heti pienetkin ohjeet multa saatuaan, ja käveltiin sen kanssa tosi rennosti koepaikalle. Siellä meitä odottelikin tuomari sekä terapialiiton jäsen.

Ensiksi testattiin Ferryn palvelualttius sekä apujen vastaanottavaisuus. Siihen kuului aika monia testejä, mutta mun piti muun muassa tehdä orin kanssa paljon siirtymiä, peruutuksia ja äkkinäisiäkin käännöksiä, sekä ääniapuja että pohje- ja istunta-apuja käyttäen. Tehtäviä tehtiin jokaisessa askellajissa. Ferry toimi ihan superhyvin, niin kuin se aina kyllä toimiikin. Sillä on vaan niin yhteistyöhaluinen ja kiltti luonne, että sen kanssa onnistuu kyllä ihan kaikki. Mutta kuitenkin kyllä se selvästi kuunteli paremmin pohje- ja istunta-apuja kuin ääniapuja, siinä oli suurin ero. Myös kärsivällisyyttä testattiin, eli piti esimerkiksi kävellä pitkään, ja sitten pysähtyä pitkäksi aikaa ja antaa hevoselle löysät ohjat. Ensiksi Ferry meinasi lähteä vähän liikkeelle, mutta kun tehtiin tämä toisen kerran, se pysyi rauhallisesti ihan aloillaan vähän huokaillen.

Sitten seuraavaksi Ferryltä testailtiin sekalaisiin apuihin reagointi. Tätä olin eniten kuumoillut, vaikka en kyllä ollut ajatellut, että Ferry mitenkään huonosti tietenkään reagoisi. Saattaisi ehkä vähän vaan hämmentyä, kun se on niin älyttömän tottelevainen hevonen luonteeltaan. Ensiksi mun piti antaa Ferrylle ristikkäisiä apuja, eli esimerkiksi kun käveltiin, niin ohjat oli ristitty toisinpäin ja piti käännellä vähän joka suuntaan ja pysähdellä ja niin edespäin. Ferry oli hiukan ihmeissään ja sen näki sen ilmeestä, mutta se yritti parhaansa mukaan suorittaa kävelyään mahdollisimman hyvin mun ristiriitaistenkin apujen avulla. Seuraava testi oli suusta vetäminen, mihin Ferry reagoi rauhallisesti peruuttamalla, eli miten se on oppinutkin tekemään, kun suuhun tulee niin paljon painetta (yleensä toki kyllä paljon tasaisemmin kuin tässä testissä). Sitten oli luvassa vähän hassua satulassa heilumista ja mun sekä tuomareiden vaatteiden kahisuttelua ja kaikenmaailman muita äänitehosteita. Niihin Ferry reagoi ihan lungisti vain seisomalla paikoillaan, vähän tylsistyneen oloisena jopa ehkäpä melkein puoliksi torkahtaen.

Käytöskokeessa oli kaksi osiota: toimiminen ihmisen kanssa ja sietokyky. Ferry käyttäytyi tapansa mukaan todella lempeästi ja rauhallisesti, mutta kuitenkin tosi uteliaasti. Se seisoi hienosti paikoillaan kun piti (vaikka alkuun se vähän heiluttelikin päätään), ja taluttaessakin se kuunteli mua alhaalta hienosti - pysähdykset ja peruuttamiset sujuivatkin oikein näppärästi ja Ferry reagoi mun apuihin nopeasti. Kun testattiin hevosen suhtautumista hoitotilanteeseen, Ferryn luokse tuli useampi vieras ihminen ja sitä kosketeltiin ja siliteltiin vähän joka paikasta, myös yhtä aikaa. Ferry oli tosi kiltisti ja vaikka se aluksi vähän touhusikin uteliaasti ja olisi halunnut tutustua joka ihmiseen, se oli pohjimmiltaan erittäin rauhallinen.

Sietokyky-osiossa Ferryä altistettiin ensin koville ja yllättäville äänille. Mukana oli muun muassa pamauksia, rapinaa, kuulutuksia ja kaikenlaista musiikkia. Ori reagoi näihin lähinnä vain uteliaasti korvia höristämällä ja ryhdikkäällä olemuksella, paitsi pamauksen kohdalla se säpsähti ja liikkui vähän eteenpäin. Viimeinen testi Ferrylle oli häiriötekijöitä omaaviin tilanteisiin reagointi, jossa testattiin hevosen suhtautumista esimerkiksi lapsiin, liikenteeseen ja kirmaaviin eläimiin. Ferry käyttäytyi koko ajan tosi hyvin, mutta ehkä vähän levottomalta se kyllä alkoi loppupeleissä vaikuttaa. Mutta ihan älyttömän hieno hevonen mulla kyllä on, ei moni olisi noinkaan rennosti suhtautunut tuohon kaikkeen!
Lue koko tarina tarinakirjasta...

copyright © Brandubh Stud 2020 / webdesign © Cery 2020
Tämä on virtuaalitalli / Tämä on virtuaalihevonen